Analiza tla i biljnog materijala predstavlja važan rezultat u planiranju gnojidbe i sastavljanja programa gnojidbe. Svaka kultura; kako jednogodišnje (povrće) tako i trajne, višegodišnje kulture poput voćaka i vinove loze, tijekom svog vegetacijskog ciklusa troši određenu količinu hraniva. Ovisno o agroekološkim uvjetima i visini prinosa, iznošenje hraniva sa značajno razlikuje. Osim toga, i pojedine kulture, različito „troše“ određena hraniva.

Stoga je, analiza tla i biljnog materijala prvi korak, u planiranju gnojidbe i pisanja programa gnojidbe.

Tvrtka Agro Expert d.o.o. za potrebe izrade programa gnojidbe preporuča analizu tla u Laboratoriju tvrtke Inspecto d.o.o. iz Osijeka.

ANALIZA TLA

Tvrtka Inspecto d.o.o., u ponudi ima dvije vrste analize tla;

 • OSNOVNA ANALIZA TLA: pH, fosfor, kalij, organska tvar, ukupni karbonati u tlu ili hidrolitski aciditet
 • DETALJNA ANALIZA TLA: parametri osnovne analize tla + dušik + mikroelementi Fe, Mn, Zn, Cu

Inspecto d.o.o. laboratorij osposobljen je prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007 (ISO IEC 17025:2005+Cor.1:2006; EN ISO/IEC 17025:2005+AC:2006) za ispitivanje hrane, hrane za životinje, tla, mulja, voda i mikrobiološke čistoće objekata; uzorkovanje voda, u području opisanom u prilogu koji je sastavni dio ove potvrde o akreditaciji.

Pregled potvrde HRN EN ISO/IEC 17025:2007

Kontakt Laboratorija za tlo (tvrtka Inspecto d.o.o.):

Ivan Bradarić, mag.ing.agr.
Zamjenik voditelja laboratorija za tlo,

Inspecto d.o.o.
Vukovarska cesta 239b
Industrijska zona Nemetin
HR-31000 Osijek, Croatia

tel.: +385 31 228 617
fax.: +385 31 228 698
web: https://www.inspecto.hr/
e-mail: ivan.bradaric@inspecto.hr

Dodatni materijal:

 1. Kada i kako ispravno uzeti uzorak tla (www.savjetodavna.hr)
 2. U Osijeku otvoren InspectoLab – najveći laboratorij u regiji za kontrolu hrane i agroekologije (datum: 24.3.2018)


Za potrebe analize biljnog materijala, surađujemo sa španjolskim laboratorijem Fitosoil SL., gdje se osim analize biljnog materijala, mogu obaviti i ostale potrebne analize za poljoprivrednu proizvodnju.

ANALIZA LISTA/PLODOVA POLJOPRIVREDNIH KULTURA:

U suradnji sa tvrtkom Fitosoil SL., u ponudi je kompletna analiza lista/plodova, kojom su obuhvaćeni slijedeći parametri:

 • MAKROELEMENTI: dušik (N), fosfor (P), kalij (K), kalcij (Ca), magnezij (Mg), natrij (Na), sumpor (S)
 • MIKROELEMENTI: željezo (Fe), mangan (Mn), bakar (Cu), cink (Zn), bor (B)

Laboratoriji tvrtke Fitosoil SL. certificirani su prema zahtjevima norme UNE-EN ISO/IEC 17025:2005 (ISO IEC 17025:2005+Cor.1:2006; EN ISO/IEC 17025:2005+AC:2006) za ispitivanje tla, biljnog materijala (list, plod), hrane, vode i industrijskih proizvoda u području opisanom u prilogu koji je sastavni dio ove potvrde o akreditaciji.

Pregled potvrde UNE-EN ISO/IEC 17025:2005

 

CIJENA ANALIZE LISTA (za 2020. godinu):

 • Detaljna analiza lista…….. 600,00 kn +PDV (MPC: 750,00 kn)

Kako poslati uzorak lista za analizu?

 1. Preuzeti prateći list (obrazac) na portalu za svaki uzorak lista (biljnog materijala)
 2. Sakupiti oko 1,0 kg sviježe lisne mase za prosječan uzorak
 3. Uzorak lista osušiti na sjenovitom mjestu 1-2 dana (ne slati sviježe uzorke biljnog materijal bez predhodnog sušenja, zbog moguće poajve plijesni na biljnom materijalu kod slanja pošiljke)
 4. Poslati uzorak kao običan paket uslugom Hrvatske pošte (cijena slanja običnog paketa, mase do 2 kg, iznosi 18,00 kn)

ADRESA ZA SLANJE UZORAKA LISTA:

Agro Expert d.o.o., Trg Sv. Bernarda 12, 52 452 Funtana (tel: 098/435-129, dr.sc. David Gluhić)

Što nakon slanja uzorka tla?

 1. Kada je uzorak zaprimljen na adresu Agro Expert d.o.o., slijedeći radni dan, korisnik analize lista unosi se u Bazu korisnika analize biljnog materijala
 2. Tvrtka Agro Expert d.o.o. na adresu korisnika šalje ponudu za plaćanje troškova analize lista (VAŽNO: Uzorak lista ide na analizu TEK NAKON PLAĆANJA PONUDE. ANALIZA LISTA SE NE VRŠI DOK NIJE PLAĆENA PONUDA ZA TROŠKOVE ANALIZE)
 3. Nakon primitka uplate za troškove analize tla, u roku od 15 radnih dana obavlja se analiza biljnog materijala u Laboratoriju tvrtke Fitosoil SL. u Španjolskoj
 4. Nakon završetka analize, korisnik dobiva rezultate analize i preporuku gnojidbe

Prateći list (obrazac):

 1. Prateći list (obrazac za analizu lista) – SVE KULTURE

CIJENA ANALIZE PLODOVA (za 2020. godinu):

 • Detaljna analiza plodova …….. 750,00 kn +PDV (MPC: 937,00 kn)

Kako poslati uzorak plodova za analizu?

Zbog specifičnosti transporta uzoraka plodova (velika masa, osjetljivost plodova na transport i oštećenja kod transporta) potrebno je predhodno kontaktirati naš ured (tel: 098/435-129, dr.sc. David Gluhić) kako bi se dogovorili način i uvjet transporta sviježih plodova za analizu.


Povezane vijesti:

Cvjet laže, a list točno kaže zašto maslina ne rađa (datum: 29.5.2018)

Naši partneri

Tko su naši dobavljači gnojiva?

Tradecorp

Tvrtka osnovana 1985 u Španjolskoj, da bi danas bila vodeća internacionalna tvrtka u proizvodnji gnojiva sa 3 proizvodna pogona. Više od 90 različitih gnojiva, od biostimulatora do huminskih kiselina i mikroelemenata, za sve poljoprivredne kulture. Visoke standarde kvalitete potvrđuje ISO 14001 certifikat kvalitete proizvoda za sva gnojiva.

Idai Nature

Tvrtka Idai Nature vodeći je proizvođač ekoloških gnojiva na tržištu Španjolske. Od 2018. godine postaje sastavni dio koncerna Tradecorp. U ponudi ima više od 80 različitih formulacija proizvoda za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, podijeljenih u tri grupe; Idai Nutritional, Idai Naturdai i Idai Vegex. Svi proizvodi su certificirani za primjenu u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji sukladno EZ normi 834/2007.

Altinco

Altinco je šapnjolska tvrtka koja se proizvođač gnojiva posebne namjene. Glavni proizvod u gami gnojiva je COPFORT; gnojivo na bazi Cu-glukonata; bakar sa sistemičnim učinkom. Osim toga proizvode široku paletu ostalih gnojiva posebne namjene; od biostimulatora do huminskih kiselina, za primjenu u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Agroexpert

Agroexpert